Musiksmak är lika unikt,
precis som varje individ

Det finns ingen tvekan om att musik och sång är något som väldigt många anser är ett viktigt inslag under en begravningsceremoni. Oavsett om det gäller begravningen av en familjemedlem, släkting, kollega eller vän så kommer musik och sång bidra till att ceremonin trots all sorg och smärta känns mer personlig och stämningsfull.


En begravningsceremoni är en tid då vi hyllar, minns och tar farväl av någon vi älskar. Det kan vara svårt att bearbeta alla känslor vi känner. Musik och sång kan hjälpa till att göra begravningsceremonin mer personlig och meningsfull, trots sorgen. Musik kan också vara till hjälp för att skapa en mer fredlig och lugnande atmosfär.


Det som tidigare ansågs vara alternativ begravningsmusik blir idag mer populärt eftersom människor söker efter sätt att göra ceremonin mer personlig. Medan vissa människor föredrar traditionella psalmer kan andra föredra något mer modernt. Oavsett vad du föredrar råder det ingen tvekan om att musik och sång kan spela en viktig roll för att få en begravning att kännas mer personlig och intim.

När det gäller alternativ till begravningsmusik finns det inget som stoppar dig från att välja precis det som du eller ni känner passar bäst. Man kan gå den traditionella vägen och välja klassiska stycken, eller så kan du välja något mer modernt. Det finns också många alternativ däremellan. Det viktigaste är att hitta något som återspeglar personligheten hos den person som har gått bort. Om de var ett stort fan av countrymusik, till exempel, skulle det vara ett bra alternativ för deras begravning. Alternativt, om de älskade rock, kan du spela några av deras favoritlåtar från den genren. I slutändan är det viktigt att välja musik som får begravningen att kännas personlig och speciell.

Vanliga inslag under begravning

Även om många begravningar innehåller traditionella psalmer eller klassiska stycken finns det ett antal begravningsmusikalternativ som kan vara lika meningsfulla.

Du kan till exempel välja en sång som var populär under den avlidnes livstid eller ett stycke som har personlig betydelse för familjen. Det finns också ett antal modernare låtar som har skrivits speciellt för begravningar. Vad du än väljer är det viktiga att välja något som bidrar till att skapa en personlig och minnesvärd händelse.

Om du vill få det något lättare under begravningsplaneringen finns det ett flertal mer välkända alternativ av begravningsmusik att välja mellan. Trots att de är vanligt förekommande under begravningsceremonier kommer de bidra till att evenemanget blir mer personligt och stämningsfullt, speciellt om ni väljer en låt som har en viss koppling till den avlidne.

Eftersom att musiken spelar en så viktig roll vid begravningar, då den bidrar till att sätta tonen och skapa en känsla av samhörighet bland de sörjande. Så finns det en uppsjö av olika typer av genrer att välja mellan som avskedsmusik vid en begravning.

Det finns många olika psalmer och sånger som kan spelas under en begravning, men vissa är mer populära än andra. Till exempel spelas “Amazing Grace” ofta vid religiösa begravningar, medan “My Way” är ett populärt val vid borgerliga begravningar. Beroende på vilken typ av musik du vill ha, till exempel solosång, rock, elektronisk musik, pianomusik eller orgelspel, så kan vissa låtar vara mer eller mindre lämpliga beroende på platsen för ceremonin.

Att spela musik som representerar den avlidne men som samtidigt inte går ihop med platsen för ceremonin kan ses som motsägelsefullt och till och med stötande. Om den avlidne inte vill begravas kyrkligt och har valt musik som inte passar ihop med kyrkan så kanske ceremonin skall hållas på annan plats än i kyrkans lokaler.

Det finns dock några gemensamma inslag som brukar spelas vid både kyrkliga och borgerliga begravningar. Dessa inkluderar “Jag har hört om en stad ovan molnen av Carola mfl.”, “Candle in the wind av Elton John” och “Air av Johann Sebastian Bach” Oavsett vilken låt du väljer kan det vara ett kraftfullt sätt att hedra din älskades minne att spela musik under en begravning.

Det finns både många olika psalmer och låtar som är populära att använda vid en begravning.

Några vanliga inslag som man brukar spela under en kyrklig eller borgerlig begravning är följande:

  • Hallelujah
  • Tears in heaven
  • Utan dina andetag
  • Jag fick låna en ängel
  • My Way
  • Amazing graze
  • Ave maria
  • Goodbye my lover
  • Time to say goodbye
  • Candle In The Wind

Unika inslag under begravning

Unika element under en begravning är ett bra sätt att visa upp din personliga stil och ditt förhållande till den avlidne. Du kan faktiskt välja vilken låt som helst som du tycker är lämplig, som kanske hade någon koppling till den avlidne eller som talar till er relation.

En bra sak att tänka på när du väljer något lite mer personligt, unikt eller annorlunda är att musiken kanske inte bör vara alltför sorglig. Det är ofta sorgligt och tungt nog som det är under en begravning. Istället kan det i många fall vara lämpligt att välja lugna, lite mer glada och lättsamma musikinslag från olika kategorier.

Genom att även arbeta med musik från flera kategorier, eller generer som det heter, ger unika inslag och en livlighet åt ett annars väldigt dystert tillfälle. Det kan till och med vara så att man hjälper de närvarande och sörjande i deras process med hjälp av att sätta musik som påverkar dem på olika sätt.

Så var inte rädd för att avvika från den upptrampade vägen och de gamla normerna när det gäller att välja begravningsmusik. Det är din chans att verkligen göra dagen speciell och minnesvärd.